O sajtu +tri

Sajt plustri.com je nastao nakon poklon knjige napisane za sve moje prijatelje koji su došli na moj 50. rođendan. I da ne bih parafazirao samog sebe preuzeću predgovor iz knjige.

Ovo stvarno nije egocentrična knjiga. Potreba da iskoristim 50 slika iz svog života i poklonim Vam ih za svoj pedeseti rođendan, pre svega je posveta mojoj mami. Ona je umrla sa 47 godina i ostavila me, kako se to kaže „samog na ovom svetu“. Tada nisam mnogo razmišljao o njenim godinama, ali činilo mi se da je bila stara. Onda sam i ja napunio 47 godina i obreo se na Himalajima. Na putu ka baznom kampu na Anapurni, prošli smo pored vrha sa čudnim nazivom Mačapučare. Priča koju smo čuli ravna je bajkama koje smo slušali kao mali. Naime, tri Britanca pokušala su da se popnu 1957. ali ih je nešto zaustavilo na samo 50 m ispod vrha. O njihovim sudbinama postoje različite priče, ali od tada više nikom nije bilo dozvoljeno da se penje, jer je Mačapučare sveto mesto, gde borave duhovi umrlih Himalajaca. Mi nemamo planinu duhova, ali naši duhovi žive u nama i dokle god mi živimo oni imaju svoju planinu. Mislio sam tada da napišem knjigu, jer sam u godinama maminog odlaska imao pravu adrenalinsku avanturu koja me je duboko podsetila koliko je bilo života pred mamom. Međutim, knjiga se pojavljuje, pod imenom Plus tri, pre svega jer sam sada toliko stariji od mame, a i zbog toga što mi je trebalo vremena da shvatim da pedesete nisu starost i da se upravo zahvaljujući mami koja me je ovakvog rodila, ali i vaspitala osećam sposobnim da razumem ko sam to ja i šta sam ja u stvari do sada uradio. Da budem iskren – ja mislim da život u nekim stvarima tek sada počinje. Ne bih da pričam o svim planovima, ali pedesete su definitvno prava prekretnica. Navodno one predstavljaju sredovečnost, pod uslovom da čovek živi sto godina, što zvuči interesantno samo po sebi. Pošto je ovo knjiga puna citata, mislim da NIKAKO nije trenutak za misao Jana Andersona iz Džetro Tala „Isuviše star za Rock ‘n’ Roll: Isuviše mlad da umrem (Too Old To Rock ‘n’ Roll: Too Young To Die)“, već NAPROTIV za slavljenje života i druženje sa dragim ljudima.

 Zbog knjige je i na naslovnoj strani sajta Mačapučare, kao i moja malenkost kako sedi na ivici glečera u Anapurna baznom kampu.

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930