Blog

Pismo Kanadskom ambasadoru

9 Aug , 2018  

Upravo sam se vratio iz kancelarije koje posreduje za kanadske vize.Da, odavno nije moguće da predate za kanadsku vizu u Beogradu, jer je Kanada odredila ambasadu u Beču kao glavnu za region i naravnao sve postavila on line. Šta da rade ljudi koji nisu vični Internetu, nemaju e-mail, ne znaju da plate karticom preko sajta. Pa, ništa, verovatno je to tako i zamišljeno da ne bi  ni mogli da traže vizu. Zbog toga sam ja podneo dokumenta za rođake iz Žitkovca čiji sin živi u Kanadi, koji nakon što je emigrirao, doktorirao i postao kanadski državljanin i jedan od retkih patologa veterinarske medicine. Kako biva nije bio uspešan samo u nauci, već je stekao porodicu i dobio sina koji sada ima deset godina. Ne znam da li treba dodatno objašnjenje za roditelje koji su poželeli da vide svog unuka i gde im sin živi. Iako ste možda pomislili da su roditelji neobrazovani, mogu samo reći da je majka, bivši sudija, vrhunski intelektualac, a da otac koji je bio glavni veterinar za region, osim što je besprekorno radio svoj posao, verovatno jedan od krivaca što je Kanada dobila dobrog doktora nauka i vrhunskog patologa. Razlog zašto supružnicima nije odobrena viza je zato što je časna gospođa sudija radila u vreme Slobodana Miloševića.

Da, da, upravo to piše kao razlog: „You are found inadmissible to Canada under paragraph 35(1) (b) of the IRPA (Immigration and Refugee Protection Act), being a prescribed senior official in the service of a government that, in the opinion of the Minister engages or has engaged in terrorism, systematic or gross human right violation, or genocide, a war crime against humanity within the meaning of subsection 6(3) to (5) of the Crime Against Humanity and War Crimes Act.”

Što u prevodu znači: „Vi ste neprihvatljivi za ulazak u Kanadu prema članu 35 (1) (b) IRPA, prema kome ste bili visoki zvaničnik u službi vlade koja se po mišljenju Ministra bavi ili se bavila terorizmom, sistematičnim ili brutalnim povredama ljudskog prava, ili genocidom, ratnim zločinom protiv čovečnosti u smislu stava 6 (3) do (5) Zakona o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti.”

Iako gospođa sudija iz Aleksinca nema mrlju u karijeru, a  pri tom je žestoki opozicionar sa visokim moralnim i etičkim standardima, kažnjena je jer je radila u vreme Miloševića za zločine za koje nije sam Milošević na Tribunalu u Hagu nije kažnjen. Da li to znači da nijedan sudija u periodu od 1989. do 2000. godine ne može da otputuje u Kanadu? A kakve te veze ima sa njenim mužem? A kako je sin „ neprihvatljive osobe” mogao da dobije državljanstvo? A šta je sa drugim državnim službenicima iz istog perioda?

Međutim ono što je najvažnije 35(1) (b) of the IRPA (Immigration and Refugee Protection Act) se odnosi na imigrante, a moji rođaci iz Žitkovca žele samo turistički da posete Montreal i vide unuka. Znači da se na  njih zakon ne može primeniti i da je odluka ništavna. Nadam se da će se kanadski organi nakon žalbe korigovati svoju odluku.

Zašto je to tako? Pa, pre svega zato što Kanada ima dvostruke standarde, sprovodi diskriminaciju nad određenim narodima, i istovremeno se trudi da svim očita lekciju. Ona ovim negira pre svega  osnovno etičko načelo, a to je da želi drugima ono što ne želi svojim građanima. Bilo bi potreno puno vremena da prikupim sve papire, ali nakon predatih desetina dokumenata i troškova viza, jedino što su mogli da urade u slučaju mojih rođaka je da im daju vizu. Mnogi su se pitali i stvarno je teško objasniti u čemu je problem, nakon što su uzeli sudski prevedene krštenice, venčanice, katastarske listove, bankarske račune i naravno sve sinovljeve papire, uključujući i kanadsko državljanstvo. Šta im je još nedostajalo da dozvole sedamdesetogodišnjacima da otputuju i vide svog unuka?

Baš ništa, ali u tome i jeste suština. Način na koji nas tretiraju je toliko ponižavajući, da mogu samo da im poželim da što pre i njih tako neko počne da tretira. Ne znam kako su se osećali posle Trampove poslednje posete, ali očigledno ne baš prijatno kada moćnijem od sebe ne možete ništa.  Sećam se prolivenih suza kada se kurdski dečak udavio koji je pokušao da stigne zaobilaznim putem kod tetke u Kanadu. Vrhunac hipokrizije, pošto mu je odbijena viza jer dolazi iz zemlje „koja po mišljenju Ministra bavi ili se bavila terorizmom, sistematičnim ili brutalnim povredama ljudskog prava, ili genocidom, ratnim zločinom protiv čovečnosti u smislu stava 6 (3) do (5) Zakona o zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima.”

Sreća je naša što smo mi na suvom, pa se nećemo podaviti, mada bi neki to verovatno voleli da bi sproveli svoje političke planove. Znam da će ovo možda mene dovesti na crnu listu „koji se po mišljenju Ministra bavi ili se bavila terorizmom, sistematičnim ili brutalnim povredama ljudskog prava, ili genocidom, ratnim zločinom protiv čovečnosti u smislu stava 6 (3) do (5) Zakona o zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima” i da možda više neću moći da putujem u Kanadu u kojom sam bio sigurno više od pet puta, ali moraju da znaju da nema razloga da nas kažnjavaju zato što smo morali da živimo pod režimom jednog diktatora i da mi jesmo ljudska bića čija prava oni krše.

Ostaju nam uvek zemlje gde možemo da putujemo, gde nije potrebno da nam prebroje krvna zrnca pre nego što nam daju vizu. Kako je govorio po meni najveći političar i humanista dvadesetog veka, Nelson Mandela. „Negiranje ljudskih prava je izazov njihove čovečnosti.”

 

 

 

 


2 Responses

 1. Milinko says:

  Dragi doktore a i šire ,
  Ako si mu rekao ! Od cele priče imam ukus metala u ustima. ne znam dal od jetre ili od stanja u kome se nalazimo. Žao mi je da Te razočaram , a i sve koji su se bolje osečali posle teksta , ali sve je to smišljeno upravo da bi nas zamajavali. Pisao si im ? I šta ? To su i hteli , da svako nezadovoljstvo usmere dalje od sebe . Čemu rat u Siriji ? Za urme i pomoranđe ? Kako god.
  Ne znam šta ja da očekujem : bio sam u ratu 1999. a več 2000 zastupao klijente u postupcima protiv Matore čehinje , Duvača i Lopova ??? Pre bih rekao da je problem nepostojanje elite svake vrste , osim ako elita nije ekipa iz Parova ili Zadruge.
  pozdrav svima koji vole sve što vole mladi.
  Milinko

 2. Sanja says:

  Sa cime se ovaj narod jos nece suociti?! Ne mogu ni da zamislim kakva osecanja je izazvala odbijajuca odluka kanadskih vlasti u ovoj porodici, na oba kontinenta.
  Molim te, obavesti nas o epilogu tj. o odluci po zalbi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar

September 2020
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930