1000 portraits

Dragan Džufić (1948) – čarobnjak ultrazvuka / ultrasound wizard

17 Dec , 2017  

Ne znam da li je Džufa gledao Tomi, čuveni film  Kena Rasela, ali meni često pada na pamet dok gledam kako radi ultrazvuk kao da se igra flipera. Iako sam i sam pokušavao da postanem dobar sonografer, interesovanja su me odvela na druge strane, ali crno bela slika ultrazvuka mi nije ostala nepoznanica. Prvi put sam radio sa čuvenim Prof. Grbićem, početkom osamdesetih, kada smo mislili da ultrazvuk možda deluje štetno na ruku doktora. Nismo  ništa dokazali, a i kako bi jer da štetni efekat postoji već bi se videli kod Džufe koje je prostom računicom tokom svog veka uradio preko sto hiljada pregleda. I bilo bi jednostavno da samo odatle potiče njegova dijagnostička moć, jer je on doktor koji pre svega posmatra pacijenta i svoj nalaz temelji na bogatom kliničkom iskustvu i znanju medicine. I možda za Džufu najviše važi ono što je rekao jedan od očeva medicine Vilijam Osler, u ono vreme najbolji sa stetoskopom – Dobar lekar leči bolest, a veliki lekar leči pacijenta koji ima bolest.

I do not know if Dzufa watched Tommy, famous movie of Ken Russell, but he often comes to my mind when I watched him do ultrasound as he is playing a pinball. Although I was trying to become a good sonographer, my interests led me to the other sides, but the black and white images of ultrasound did not remain unknown to me. For the first time I work with the famous Prof. Grbić, at the beginning of the eighties, when we thought that ultrasound might be harmful to the doctor. We have not proven anything. Now it seems expected if the harmful effect exists, it would already be seen at Dzufa, who had done over a hundred thousand examinations over his carrier time. And it would simply that his diagnostic power comes from that, because he is a doctor who primarily looks at the patient and his findings are based on rich clinical experience and knowledge of medicine. And perhaps what Dzufa does, is what is said by one of the father’s medicine, William Osler, at the time one of the best with a stethoscope – The good physician treats the disease; the great physician treats the patient who has the disease.
 


5 Responses

  1. Sanela says:

    Danas je velika retkost naici da je dobar doktor ujedno i dobar covek.Doktor Dzufic je izvanredan u svakom smislu.Sve najbolje za doktora.Neka ga zdravlje sluzi na radost svih nas.

  2. Jelena Uskokivic says:

    Godinama odlazim na redovne preglede kod de Dzufica,prvo je sjajan lekar a odmah i sjajan covek,smiren ,pun znanja koje je spreman da podeli sa pacijentom ,iskreno se nadam da ce jod dugo raditi,i zbog njega i zbog nas

  3. Dora says:

    Zaista, apsolutno poštovanje za doktora i njegov pristup pacijentu. Danas sam bila na pregledu, i nakon pregleda sam poslala poruku prijatelju da imam preporuku za njega i praćenje neke njegove zadravstvene tegobe.

  4. BB says:

    Bila sam danas kod dr Dzufića na UZ dojki, a sa dg kancer stitne zlezde. Rekla sam zbog cega sam dosla, a i da cekam operaciju na onkologiji. Prvo mi je uradio UZ stitne, a da nisam trazila, detaljno kao da sam dosla zbog nje, a ne zbog UZ dojki. Rekao je da takva dijagnoza ne moze da se utvrdi bez biopsije (radila UZ stitne 2 x, po preporuci, kod dva radiologa, od toga je jedan primarijus). Izasla smirena … pregled opusten, on je divan lekar, smiren, strpljiv covek, za postovanje. Mnogo mu hvala.

  5. Bogoljub says:

    Upoznali smo Dr Dzufica tokom nekoliko pregleda UZV koje je radio mojoj supruzi I kcerki. Nacin na koji taj COVEK radi svoj posao je nevidjeno fenomenalan.Prvo blag je covek,veoma smiren , pun razumevanja,dobrodusne konverzacije I nadasve neobicno velike strucnosti u dijagnosticiranju sto bi rekli sa 100% tacnoscu.
    Dr Dzufica je pre svega, ponavljam,veliki COVEK,vrhunski strucnjak is oblasti UZV dijagnostike ,jedna DUSA od coveka koja nesebicno vapi za zeljom da pomogne ljudima, pre svega bolesnim.
    Bog da ga pozivi na mnogaja ljeta na njegovu I nasu radost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031