By me

Žene previše govore ili – svaki povod je dobar za raspravu o rodnoj ravnopravnosti

18 Feb , 2021  

Žene previše govore ili – svaki povod je dobar za raspravu o rodnoj ravnopravnosti – TO SAM JA

Joširo Mori neće voditi Olimpijske igre u Tokiju, jer je u petak podneo ostavku na mesto predsednika olimpijskog Organizacionog odbora, nakon komentara da žene „previše govore”, koji je ocenjen kao seksistički Sećam se tog sastanka Međunarodnog olimpijskog komiteta u Petrogradu 2013.

By me

I konje drogiraju zar ne? Počinju rigoroznije doping kontrole u konjičkom sportu!

16 Feb , 2021  

I konje drogiraju zar ne? Počinju rigoroznije doping kontrole u konjičkom sportu!

Volim da pišem o uspesima Američke antidoping agencije (USADA), jer kod nas vlada tabu da su njihovi sportisti netestirani i zaštićeni. Znam da će ovo izazvati komentare, ali činjenice su neumoljive. USADA je jedina antidoping agencija koja je imala snage da kazni najbolje nacionalne sportiste i da udari na najveće sponzore.

By me

Da li je pronađen jednostavan test za zaboravnost

11 Feb , 2021  

Da li je pronađen jednostavan test za zaboravnost – TO SAM JA portal

Koliko puta nisam mogao da se setim najbanalnijih stvari, ali važnih za mene. Poslednji put morao sam da guglam ime pevačice koju volim. Jednostavnim upitom „jazz singer piano player” pojavilo se ime Dajane Krol Pismo Umberta Eka svom unuku, u kome ga moli da manje koristi mobilni, a više čita knjige ili jednostavno uči pesmice da ne bi zaboravljao, podsetilo me je na problem koji i sam imam.

By me

Da li je uspeh otkrivanje 196 doping pozitivnih atletičara od 2017. godine?

10 Feb , 2021  

Da li je uspeh otkrivanje 196 doping pozitivnih atletičara od 2017. godine?

Sećam se da je Jiri Dvorak, tadašnji šef medicinske komisije FIFA svojevremeno sračunao da jedan doping pozitivan slučaj u fudbalu košta oko 300.000 evra. To je u grubo godišnji budžet Antidoping agencije Republike Srbije, koja je za 15 godina postojanja otkrila nešto manje od 100 povreda antidoping pravila zahvaljujući pre svega stručnom radu.

By me

Kovid krizu rešili vizionari – bračni par Šahin-Tureči

6 Feb , 2021  

Kovid krizu rešili vizionari – bračni par Šahin-Tureči – TO SAM JA portal

Koliko su dr Šahin i dr Tureči bili posvećeni eksperimentalnom radu govori anegdota da su se na dan venčanja, nakon ceremonije, vratili u laboratoriju U trenutku kada je u svetu obolelo više od 86 miliona ljudi, a umrlo blizu dva miliona, SAD je kupila 100 miliona doza Fajzerove ( Pfizer) vakcine za oko 330 miliona stanovnika, dok je EU kupila 200 miliona doza za 450 miliona ljudi.

By me

Najopasniji planinski vrh na svetu K2, koji je odneo 87 života, napokon osvojen u zimskim uslovima

2 Feb , 2021  

Najopasniji planinski vrh na svetu K2, koji je odneo 87 života, napokon osvojen u zimskim uslovima

Meni je od uvek bilo interesantno pitanje ko se prvi popeo na Mont Everest. Da li je to zaista bio Hilari kako piše i u udžbenicima, ili je prvi bio Tenzing, te 1953. godine. Verovatno to nikada nećemo saznati, jer su se njih dvojca dogovorili da to nikada ne kažu.

By me

Da li je UFC napravio prvi korak ka legalizaciji marihuane u svim sportovima?

26 Jan , 2021  

Da li je UFC napravio prvi korak ka legalizaciji marihuane u svim sportovima?

Počev od 1. januara, pozitivni test na karboksi-THC (psihoaktivni sastojak kanabisa), više se neće tretirati kao povreda antidoping pravila UFC – osim ako USADA ne uspe da dokaže da ga je sportista namerno koristio u svrhu poboljšanja sportske sposobnosti.

By me

Četvrti put mediteranska ishrana izabrana kao najbolja na svetu

25 Jan , 2021  

Četvrti put mediteranska ishrana izabrana kao najbolja na svetu – TO SAM JA

U pitanju je način ishrane koji je više od dijete. To je stil zdravog života – podrazumeva obroke s prijateljima i porodicom, druženje tokom obroka, kulturu ishrane, igru, kretanje i vežbanje Na predavanjima koje držim studentima redovno se postavlja pitanje o dijetama.