1000 portreta

Negovan Gane Stanković (1962 – ) Junak evropskog prvenstva u skajraningu / The hero of the European skyrunning championship

19 Jul , 2023  

Svako takmičenje ima svoje heroje. Najčešće su to pobednici ili osvajači medalja. Gane nije bio ni jedno ni drugo, ali njegova pojava i rezultat su zadivili sve prisutne. Kada sam čuo da je i pre šampionata radio kao volonter i trasirao staze bilo je jasno da se radi o velikom sportisti. Gane je trčao sve tri trke što znači 84 km i visinsku razliku od 7550 m i bio svaki put opušten i veseo na cilju kao da se prošetao. Na pitanje koliko trenira odgovorio je da nema baš rutinu, ali da se pomalo spremao. Šta to znači nije otkrio, osim što je očigledno kao bivši padobranac i ronilački diverzant sigurno tokom života naučio da trenira. Ipak Gane je svakako osebujna osoba jer je pre nekoliko godina učestvovao na Ironmen-u a prethodno nije ni imao svoj bicikl. Za one neupućene na Ironmen-u se vozi 180 km bicikl, trči 42 km i pliva 3800 m. Bilo kako bilo Gane je brzo naučio da vozi bicikl i isto tako brzo završio Ironmen i zauzeo 15 mesto u svojoj kategoriji. Meni je najinteresantnije to što je Gane bio ronilački diverzant, što znači da je znao da izviđa, ruši i spašava pod vodom. Verovatno je znao da radi pod vodom sve što je nikada neću naučiti, da  gradi pod vodom, roni sa rebriterom,  roni na dubini, uklanja eksplozivna sredstava i ratuje pod vodom. Možda ovo poslednje i ne moram da naučim. Definitivno da nije bilo Ganeta ne bi ni Evropsko prvenstvo u skajraningu 2023 bilo tako dobro.

Every competition has its heroes. Most often, they are winners or medalists. Gane was neither, but his appearance and result impressed everyone. When I heard that even before the championship, he worked as a volunteer and marked the tracks, it was clear he was a great athlete. Gane ran all three races, which means 84 km and an altitude difference of 7550 m, and was always relaxed and cheerful at the finish line as if he had taken a walk. When asked how much he was training, he replied that he didn’t have a routine but was preparing a little. He didn’t reveal what that meant, except that, as a former paratrooper and diving saboteur, he must have learned to train throughout his life. However, Gane is undoubtedly a rare individual because he participated in Ironmen a few years ago and did not have his bike. For the inexperienced, Ironmen involves cycling 180 km, running 42 km, and swimming 3,800 m. Either way, Gane quickly learned to ride a bike and just as quickly finished the Ironman, placing 15th in his category. However, the most exciting thing for me is that Gane was a saboteur diver, which means he knew how to scout, demolish, and rescue underwater. He probably knew how to do underwater everything I would never learn, like underwater construction, deep diving, explosive device removal, and underwater warfare. Maybe I don’t need to learn the latter. Definitely, if it wasn’t for Gane, the European Skyrunning Championship 2023 wouldn’t have been so good.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Kalendar

maj 2024.
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031