1000 portraits

Robert Classen (1966 – ) Čovek renesanse / Renaissance Man

3 Nov , 2019  

Da Robert kojim slučajem živi u periodu renesanse,  sigurno bi bio moćan i nedostižan za mnoge. Poznavanje, ni sam ne znam koliko, jezika, čak i nekoliko starih: grčki i staroslovenski, bi ga sigurno svrstalo među najcenjenije ljude. A kada bi se i u renesansi bavio poslom kojim se bavi u 21 veku, sigurno bi vladao mnogim gradovima Italije, jer bi ih unapredio i učinio moćnijim. Naime, koliko ja shvatam Robert spašava firme od propadanja menjajući im proces proizvodnje i menadžment. Da je odrastao u Americi bio bi sigurno nešto poput Li Jakoke ili Hjulita i Pakarda. Tada ga mi verovatno ne bismo znali, a ovako smo imali prilike da se družimo, pa čak i da zajedno posetimo Hilandar. Tako smo i mi mogli da se nađemo Robertu, jer je kao nepravoslavac imao problem da putuje na Atos. Suštinski on i nije pravi neprvolsavac, jer je oženjen Srpkinjom, a nakon posete Hilandaru vodič  „Dobročinstva“ mu je rekao da je veći pravoslavac od mnogih iz naše grupi. Pomislili smo da s Robertom napišem kratku knjigu o boravku u Hilandaru, ali prošlo se u godine i činilo mi se da smo odustali, sve dok se Robert nije pojavio sa kratkim tekstom na srpskom i holandskom. Verujem da ćemo uspeti da završimo započeto, jer je za Roberta pisanje na srpskom verovatno podjednako teško kao i za nas recimo pisanje na holandskom. Razlika je u tome što mi sebi nikada nismo dali pravo da učimo starane jezike, kao Robert koji ih jednostavno savladava. Očigledno da se sve ove godine naradio i da mu mali beg iz realnosti prija. Razgovarali smo i oko eventualnog penzionisanja, koje to ne bi bilo u pravom smislu te reči, već osvajanje stepena slobode koje bi mu garantovalo dalje istraživanje i učenje. Suštinski bi bilo traćenje njegovog talenta da radi kao i svi drugi, kada njegov opus kretanja i znanja može da se uporedi samo sa renesansom.

If Robert were to live in the Renaissance by any chance, he would surely be powerful and unattainable to many.  I don’t even know how many languages he speaks, even a few old ones: Greek and Old Slavic. That would surely rank him among the most respected people of his time. And if he works in the Renaissance what he does in the 21st century, he would undoubtedly rule many cities in Italy, as he would improve them and make them more powerful. As I understand, Robert saves businesses from collapse by altering their manufacturing process and management. If he had grown up in America, he would surely have been something like Lee Iacocca or Hewlitt and Packard. Then, we probably wouldn’t know him, and we would not have the opportunity to hang out and even visit Hilandar together. But we have the chance to help Robert because, as a non-Orthodox, he had trouble traveling to Athos. Basically, he is not a real non-Orthodox, because he is married to a Serb woman, and after visiting Hilandar, the  Guide from “Dobrocinstvo” told him that he is a greater Orthodox person than many in our group. We had thought of writing a short book with Robert about Hilandar, but years had passed, and it seemed we had given up until Robert appeared with a short text in Serbian and Dutch. I believe we will be able to finish it started because writing for him in Serbian is probably just as difficult as writing for us in Dutch. The difference is that we never gave ourselves the right to learn languages, like Robert simply mastering them. Obviously, all these years, he overworked, and his little escape from reality pleases him. We also talked about possible retirement, which would not be in the real sense of the word, but winning freedom that would guarantee him further research and learning. It would be essential to waste his talent to work like any other when his entire movement and knowledge can only be compared to the Renaissance.

 


One Response

  1. Milan says:

    Dragi Nenade
    Slučajno sam saznao za ovu izvanrednu ideju o prepisci u vreme corona virusa. Pročitao sam tek ovaj prvi deo prepiske. Uz veoma dobar opis ličnosti Roberta Claasena
    dao bih samo malu opasku na rečenicu : “..verovatno je Robertu pisanje na srpskom jednako teško, kao nama na holandskom…”.
    Ne, dragi Nenade, Robert izvrsno piše na našem, srpskom jeziku i to nepogrešivo i na ćirilici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031