1000 portraits

Lukas Tinkhauser (1990) – nije važan vrh, važna je planina / the peak was not important, but the mountain

20 Oct , 2017  

Upon returning to the base camp 3, we met an Italian, a guide Lucas from Kronplatz in South Tyrol.He came alone at the break of his guided tours in Italy. He was about to go through a similar procedure of acclimatization as we did, and that he would summit to the dawn the next morning. We looked at the forecast and realized that he would have a better weather and probably be able to climb to the top. However, he was rather laconic responding that the peak was not important, but the mountains. It is enough to arrive at 5000 m, because he wants to enjoy the mountain and not prove it to itself. We told him what happened to us and we could not agree more, specially this time.

However, what delighted us is Lukas first role, ski instructor. We’ve already imagined ourselves skiing with children. We needed someone who would tell us to come, you will not be sorry. Denis already asked a discount for the ski school. And it was especially important to me that Luke’s mother tongue was German, so he would be able to teach Lola skiing. We left him a mask against sulfur fumes and wished a good climb.

Po povratku u bazni kamp 3 sreli smo jednog Italijana, vodiča Lukasa iz Kronplaca u Južnom  Tirolu. Došao je sam u pauzi svojih vodičkih tura. Spremao se da prođe kroz sličnu proceduru aklimatizacije kao i mi i da prekosutra u zoru krene na uspon. Pogledali smo prognozu i shvatili da će imati bolje vreme i verovatno uspeti da se popne na vrh. Međutim, on je dosta lakonski odgovorio da je vrh nije važan, već planina. Dovoljno je da stigne i na 5000 m, jer želi da uživa u planini a ne da se dokazuje sebi. Ispričali smo mu šta se nam dogodilo i moramo reći da smo se složili.

Međutim, ono što nas je oduševilo je Luksavo prvo zanimanje, ski instruktor. Već smo sebe zamislili na skijanju sa decom. Trebao nam je neko ko će nam reći

dođite, nećete se pokajati. Denis je već ugovarao popust za školu skijanja. A meni je posebno bilo važno što je Luksov maternji jezik nemački, pa će moći da uči Lolu skijanju. Ostavilo smo mu masku protiv sumpornih isparenja i poželeli vedro vreme.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031