1000 portraits

Ljiljana Novaković, ex Savić (1951) – Intelektualka iz male zemlje Srbije / Intellectual from small country Serbia

13 Aug , 2017  

 

Stvarne vrednosti Ljilje sam uočio mnogo kasnije. Jedan od razloga je taj što sam bio mali, drugi zbog ne tako čestih prilika da se srećemo i popričamo. Čini mi se da je stav familije da su svi muškarci superiorni uticao da ne primetim njene kvalitete. Prvi susret je bio na svadbi. Sećam se da su joj nešto zamerali. Ona mi sada kaže da je problem bio što je niska, a  možda je problem i to što je završila prava, a ne medicinu, koja je smatrana vrhunskim obrazovanjem. Pojavilo se dosta doktora u familiji, a i Ljiljin muž Miša je doktor, ali veterinarske medicine, što mnogi ovde ne smatraju medicinom. Ja se ne sećam baš svega, jer sam na njihovoj svadbi bio zauzet ludorijama. Kažu da sam mladoženji puzeći ispod stola sipao pivo u cipelu. Potpuno fenomenalno, čak mi se i danas sviđa. Šta bi dao Kusturica da je to znao, stavio bi u film. U svakom slučaju ostalo je upamćeno. Borba da na selu sačuvam porodičnu kuću i koliko toliko celo imanje, povezala me je ponovo sa Ljiljom. U retkim susretima video sam koliko je obrazovana, da uživa ugled i ima nesumnjivi autoritet u poslu kojim se bavi. I to je već po mnogima pola definicije intelektualca. Druga polovina je za sve mnogo značajnija jer je jednostavno ne shvataju, a to je kulturno obrazovanje i moralno vaspitanje. E tu je Ljilja superiorna, kao retko koji muškarac u našoj familiji. Sa njom mogu da pričam o svemu i da dobijem mišljenje, ali najvažnije je da se slažemo oko duhovnih vrednosti, koje su totalno suprotne materijalnim koje su u maloj sredini dominantne. I tako umesto da Ljilja zbog svog obrazovanja i interesa postane lider u svojoj sredini, ona se zadovoljila uživanjem u kulturi, ali je zato sredina izgubila nekog ko bi imao šta da kaže kada je u pitanju javni interes. To je valjda sudbina intelektualca u maloj zemlji kao što je Srbija.

I have noticed real values ​​of Ljilja much later. One of the reasons is that I was young, others are not so frequent opportunities to meet and talk with her. It seems to me that the attitude of the family that all men are superior have influenced me not to notice her quality. The first introduction was at the wedding. I remember that family didn’t like something about her. She told me that the problem was that she was short, and maybe the problem was that she finished law school, not medicine, which was considered a top-level education. A lot of doctors appeared in the family, and Ljilja’s husband Misha is a doctor too, but veterinary medicine, which many here do not consider as medicine. I do not remember everything, because at their wedding I was busy with mischievous things. They say that I was crawling under the table and poured a beer in groom’s shoe. Completely phenomenal, I like it even today. What would have Kusturica gave to know it, he would have put it in a movie. In any case, it is remembered. The struggle to keep the family house in the village and the entire property, connected me again with Ljilja. In rare encounters I saw her education, that she enjoys a reputation, and has undoubted authority in the work she deals with. This is already by many authors half of the definition of an intellectual. The other half is much more important for everything because they simply do not understand it, which is cultural education and moral attitude. And in those fields Ljilja is superior, as rare man in our family. With her I can talk about everything and get an opinion, but the most important thing is to agree on spiritual values, which are completely opposite to the material that are dominant in the small environments. So, instead of Ljilja becoming a leader in her town because of her education and interests, she was satisfied with the enjoyment in culture, but that’s why the community lost someone who would have something to say when it comes to public interest. That’s probably the fate of an intellectual in a small country like Serbia.

 


2 Responses

  1. Procitah sa zadovoljstvom i osmehom.Divan opis moje drage koleginice.I duhovit.Izraz
    “sitna” me je i nasmejao.I sam sam ,nekada i netakticno,cinio takve opaske.
    Dusa velika,slovenska,pravoslavna.
    Mnogo postovanja imam za Ljilju,sve njene i one koji su je na pravi nacin sagledali.
    Pozdrav!

  2. Žaklina says:

    I ja sam bila na toj svadbi 🙂 i secam se da je padala kisa tih dana, sto je najavljivalo srecan brak, a ujak ( Ljiljin muz) nije umeo da igra, pa su ga svi stavljali na kraj kola, dok je Ljilja (onako sitna i čvrsta i umešna u svemu pa i u igranju) uvek vodila kolo. I tako i u životu, sa malo reči, ispravno, pošteno, čisto. Moja ujna !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930