1000 portraits

Igor Duljaj (1979) – 109 letova za godinu dana / 109 flights per year

20 Dec , 2018  

Video sam Igora Duljaja u bazi Šahtjora u Kijevu pre desetak dana i moram da priznam da me je prijatno iznenadio. Postao je pomoćni trener najuspešnijeg ukrajinskog tima, položio za  UEFA pro licencu i nastavio karijeru onako kako mislim da i treba uspešan sportista. Njegov tim je završio na prvom mestu prvi deo ukrajinskog prvenstva, i istovremeno se izborio da igra Ligu Evrope.

I to sve bilo normalno da Šahtjor ne funkcioniše van matičnog Donjecka, u ograničenim uslovima u Kijevu, a sve nacionalne utakmice igra u 450 kilometra udaljenom Harkivu. To je naravno moguće zahvaljujući moći, ali i entuzijazmu vlasniku kluba, Rinatu Ahmetovu, koji je dokazao da veliki klub ne mora da ima veliki stadion, luksuzne uslove i mnogo igrača, već da napravi dobar izbor igrača, ima posvećene trenere i najvažnije dobrog menadžera. A da bi sve to postigli igrači Šahtjora su za godinu dana leteli 109 puta, ili svakog trećeg dana, najčešće do Harkiva, ali i do evropskih gradova da bi igrali Ligu šampiona.

Cela Igorova karijera mi sada izgleda kao dobar film,  u kome je dečak koji je radio u pekari u Topoli ostvario san zaigravši za Partizan, pa zatim za Šahtjor i Sevatsopolj, da bi na kraju dobio poziv da se vrati u Šahtjor i postane pomoćnik Paulu Fonseki. Pri tom je Igor ostao skroman i posvećen sportu, onako kao kada je bio aktivan igrač i kada sam imao čast da ga pregledam nekoliko puta. Definitivno biti dobar fudbaler ne znači samo dati puno golova, već istrajati i vredno raditi.

I met Igor Duljaj in the Shakhtar base in Kiev about ten days ago and I have to admit that I was pleasantly surprised. He became an assistant coach of the most successful Ukrainian team, he passed the UEFA pro license and continued his career in the way I think every successful athlete should do. His team finished first in the first part of the Ukrainian championship, and at the same time it qualified to play in the Europa League.

And it was normal for the Shakhtar if it is not functioning outside Donetsk, in limited conditions in Kiev, and all national games is playing in 450 kilometers away Kharkiv. This is of course possible thanks to the power, but also the enthusiasm of the owner of the club, Rinat Ahmetov, who proved that the big club does not need to have a big stadium, luxurious conditions and many players, but to make a good selection of players, has dedicated trainers and the most important good manager. In order to achieve all this, the players of the Shakhtar flew 109 times a year, practically every third day, most often to Kharkiv, but also to European cities to play the Champions League.

All of Igor’s career now looks like a good movie, in which the boy who worked in the bakery in Topola achieved a dream to play for Partizan, then for Shakhtar and Sevastopol, in the end, he got a call to return to Shakhtar and become assistant to Paul Fonseka . In doing so, Igor remained humble and dedicated to the sport, just like when he was an active player and when I had the honor to do medical screening of him several times. Definitely to be a good footballer does not mean just giving a lot of goals, but to have integrity and work hard.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930